Anlita ventilationsföretag – få bättre hälsa

I vilka lägen bör du anlita ett ventilationsföretag? Det finns indikationer på att det kan vara dags. Om du får känslan av att det är dålig luft där hemma, eller kanske luktar det konstigt. Det kan också vara fuktigt i hemmet – badrummet kanske inte torkar som det ska. Ser du mögel någonstans kan det vara en indikation på att luftfuktigheten är för hög. Det är också en stark indikator på att du behöver göra något åt ventilationen.

Det är viktigt att något verkligen görs då, eftersom det annars kan vara farligt för hälsan. Dessutom leder sämre luft till att du kan känna dig mindre energisk.

Hur ska ventilationen vara?

Ventilationens uppgift är att föra ut förorenad eller förbrukad luft, och föra in utomhusluft. Uteluften ska gå genom de renaste rummen först – alltså vardagsrum och sovrum, och sist gå igenom badrum och kök. Det är för att fukt och matos inte ska dras in i vardagsrummet eller sovrummet. Det gäller alltså för ventilationsföretaget att planera och tänka till lite när man ska utforma ett ventilationssystem.

Flödet av luft utifrån ska vara 0,35 liter per sekund och kvadratmeter. Det får sänkas till 0,1 när ingen är hemma. Detta gäller alltså hyreslägenheter. Har du hus är det ju tillåtet att göra hur du vill, men det kan ju fortfarande ses som en rekommendation.

När du ska anlita ventilationsföretag

När du har upptäckt indikationer på att det kanske är dags att skaffa en ventilation (eller reparera/byta ut befintlig) så finns ett marknadsförd ventilationsföretag som gärna hjälper dig med detta. Du kan slå dem en signal och ställa frågor kring deras erbjudanden.

Att skaffa ventilation är ingenting du kan vänta med om det skulle vara så att du börjat märka av exempelvis mögel där hemma. Inte nog med att det är dåligt för hälsan, det kan även ha förödande effekter för huset och i slutändan din privatekonomi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *