Är du orolig för radon?

Vill du göra en radonmätning av din fastighet? Bor du i Stockholm? Då har du kommit rätt. Vi gör radonmätningar i Stockholm.

Hur vet du om en mätning behövs?

Det är svårt att avgöra. Radon finns nämligen överallt, såväl i luften som imarken och vattnet. Och det kan komma in i bostäder på olika sätt:

  • Genom byggnadsmaterialet som har använts till fastigheten
  • Genom vattnet som används i bostaden
  • Genom marken som finns runt om eller under huset.

Det finns bara ett sätt att med säkerhet veta om det finns radion i bostaden – genom att utföra en radonmätning.

Marken

Det vanligaste är att radonkällan finns i marken och i en del kommuner har detta redan undersökt. Du kan kontakta miljö- och hälsokontoret i din kommun för att ta reda på om detta har gjorts. Annars är vår rekommendation att du kontaktar oss för att genomföra Produktiv radonmätning Stockholm, om du bor i Stockholm. Det finns också andra många kunniga runt om i Sverige.

Byggnadsmaterialet

Byggnadsmaterial som består av sten, detta kan vara tegel, betong eller liknande, innehåller alltid radium och kan avge radon. Generellt sett är detta så lågt att det inte är någon risk för din hälsa, men det finns undantag. Ett undantag är ”blåbetong” som användes från början av 30-talet till slutet av 70-talet. Blåbetongen användes såväl inom som utomhus och om luftväxlingen är dålig avger den mycket radon. Misstänker du att sådant material kan finnas i din fastighet? Kontakta oss, så bokar vi in en mätning.

Vattnet

Höga radonhalter i kommunalt vatten är ovanligt, men har du en egen brunn? Är den borrad i ett berg? Då kan det vara läge att kolla upp inomhusluften och även undersöka radonhalten i vattnet.

Som sagt, det enda sättet att ta reda på om det finns radon i ditt hus är att boka in en mätning. Du är välkommen att höra av dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *