Hur ger jag ut en bok?

Det är många som drömmer om att få ge ut en bok, kanske få sitta i en av tv:ns alla morgonprogram och prata om boken, få åka runt och prata om den på författarträffar och på bibliotek. Att få delta på Bokmässan i Göteborg, som är den stora helgen för författare, förlag och besökare, det vore helt underbart. Du har alltid älskat att skriva, men hur ska ett manus vara uppbyggd för att kunna ges ut som bok? Du kan alltid börja med att läsa böcker för att se hur duktiga författare lägger upp sin dramaturgi, använder metaforer, berättar och gestaltar händelserna i sina böcker. Det finns även böcker av författare som delar med sig hur de började skriva och vad du ska tänka på. Den känslan som finns inom dig vore helt Otrolig ge ut bok och nu tänker du sätta igång med ditt skrivande.

När du ska ge ut en bok

Det finns väldigt mycket att tänka på när du ska skriva ett bokmanus för att ge ut som bok, och du kan gå en skrivarkurs, där ledarna ofta är duktiga författare, journalister eller andra skribenter. Dessa kurser är så populära att de ofta blir fullbokade direkt. Ofta åker ett gäng tillsammans till en trevlig kursgård över en helg, eller en vecka. Där skrivs det hela dagarna, och det är vanligt att deltagarna berättar ärligt vad de tycker om de andras texter. Ledarna finns alltid på plats för att svara på frågor.

Starta ditt skrivande

Efter kursen är det dags att börja skriva på egen hand, du har nu lärt dig hur du ska strukturera upp din berättelse, och vet att det är viktigt att ha kontroll på karaktärernas namn, ålder, med mera. Till exempel hur de hör ihop med andra karaktärer med mera. Detta är viktigt, annars kan du byta namn på en karaktär mitt i manuset. Det är också viktigt att hålla koll på årstider, så inte det är vinter i en mening och i nästa sommar. Lycka till med att ge ut din bok!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *